Η “ευημερία” κάποιων σκοτώνει….

Standard

Σήμερα είναι η Blog Action Day αφιερωμένη στο περιβάλλον και τη κλιματική αλλαγή. Προσωπικά αποφάσισα να μην ασχοληθώ με συμβουλές και ευχολόγια αλλά να σας αναδείξω την άγνοια που υπάρχει γύρω από το Ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαΐδας και το πως κάποιοι “καταφέρνουν” να παρομοιάζουν τον Καρκίνο με την Οπτική Όχληση που παρουσιάζει μια ανεμογεννήτρια (στο περιβάλλον των Κυκλάδων)…

Πρώτα ένα κείμενο με τίτλο Βουνοκορφές του Αιγαίου: Αιολικές “Πτολεμαϊδες” του 21ου αιώνα; που (προσωπικά με εκνεύρισε) και έχει δημοσιευθεί και στον τοπικό τύπο των Κυκλάδων (δώστε βάση στα ΚΑΤΑ των χερσαίων Αιολικών Πάρκων) και στη συνέχεια ένα άρθρο για την κατάσταση στην Πτολεμαΐδα :


Βουνοκορφές του Αιγαίου : Αιολικές ‘Πτολεμαΐδες’ του 21ου αιώνα;

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αναγκαιότητα ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και την μείωση των εκπομπών CO2 που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και ενώ όλοι συμφωνούμε οτι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας εναλλακτικής των ορυκτών καυσίμων (ειδικά όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν), το debate για το εάν υπάρχει τελικά χρυσή τομή μεταξύ της καταστροφής που προκαλούν τα χερσαία αιολικά πάρκα και της ανάγκης παραγωγής ‘πράσινης’ ενέργειας καλά κρατεί, βρίσκοντας φανατικούς υπερμάχους αλλά και πολέμιους υπέρ και κατά της ανάπτυξής τους.Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η πρόσφατη αίτηση που εξετάσθηκε από το Δ.Σ. Εξωμβούργου, εταιρείας γαλλικών συμφερόντων, για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων 300-500ΜW σε Τήνο και Άνδρο (=200 έως 330 ανεμογεννήτριες μεσαίου μεγέθους 1,5MW, ή 66 έως 166 μεγάλου μεγέθους 3MW περίπου). Σκοπός μου η παρουσίαση των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών και η κατάθεση κάποιων προσωπικών ερωτημάτων/ προβληματισμών γύρω απ’τα οποία η τοπική κοινωνία της Τήνου θα κληθεί σύντομα να λάβει θέση εάν δεν θέλει να καταλήξει μια μέρα ως άλλη (αιολική) Πτολεμαΐδα για την εξυπηρέτηση και μόνο των ενεργειακών αναγκών της Αθήνας και των επιχειρηματικών μεγαλόπνοων σχεδίων κάποιας ξένης εταιρείας. Η παρουσίαση που κάνω εδώ σίγουρα δεν είναι τεχνοκρατική. Η καταγραφή των επιχειρημάτων των δύο πλευρών θα είναι όσο το δυνατόν αντικειμενική όμως ο σχολιασμός όπως θα έχετε ήδη καταλάβει θα έχει μια έντονη συναισθηματική φόρτιση υπέρ…. των βουνοκορφών. Ζητώ την κατανόησή σας γι’αυτό αλλά όταν καταστρέφουμε ένα βουνό το καταστρέφουμε για πάντα. Γι’αυτό και η συγκεκριμένη άσκηση απαιτεί την προσοχή και την εγρήγορση όλων μας.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα υπέρ. Tα χερσαία αιολικά πάρκα:

 1. Βοηθούν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.
 2. Βοηθούν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς μειώνονται οι ρύποι από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή πετρέλαιο.
 3. Βοηθούν στην επίτευξη του εθνικού μας στόχου σε σχέση με την ανάπτυξη ΑΠΕ που ισούται με το 34% της κατανάλωσης μέχρι το 2050.
 4. Εκμεταλλεύονται μια πηγή ενέργειας τον άνεμο που είναι δωρεάν και ανεξάντλητη.
 5. Όλες οι περιοχές πρέπει να υποστούν το περιβαλλοντικό κόστος της εγκατάστασης αιολικών όπως η Πτολεμαΐδα τόσα χρόνια καταστρέφεται για να έχουμε εμείς ρεύμα.
 6. Δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας.
 7. Αποτελούν έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις για τους ιδιοκτήτες γης.
 8. Εξασφαλίζουν σταθερά έσοδα στους δήμους εάν αυτά εγκαθίστανται σε δημοτική γη.

Και περνάμε στα κατά. Tα χερσαία αιολικά πάρκα:

 1. Δεν οδηγούν στην απεξάρτηση του Κράτους από τα ορυκτά καύσιμα. Μονάδες παραγωγής πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα για της περιόδους που δεν φυσάει, καθώς το ρεύμα που παράγεται δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί. Έτσι, ενώ μειώνεται κάποιες χρονικές περιόδους η κατανάλωση πετρελαίου και λιγνίτη τελικά όπως παραδέχεται και η ΔΕΗ στο κράτος, δηλ. σε όλους εμάς, κοστίζει παραπάνω η ύπαρξη αιολικών στο δίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία που παρ’ όλο που ηγείται των εξελίξεων στη χρήση αιολικής ενέργειας, δεν κατάφερε να υποκαταστήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα πυρηνοκίνητο ή κινούμενο από άνθρακα σταθμό παραγωγής και αμφισβητείται, εσωτερικά η ενεργειακή της πολιτική, σε σχέση π.χ. με αυτή της Γαλλίας.
 2. Η ενεργειακή δυνατότητα του ανέμου είναι συγκριτικά χαμηλή. Σύγχρονες ανεμογεννήτριες με επιφάνεια έλικας μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου παράγουν μόνο μικρά κλάσματα από την ενέργεια που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η αιολική ενέργεια λοιπόν δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο στις στατιστικές που αφορούν τόσο την ενέργεια, όσο και τους ρύπους ή τα αέρια του θερμοκηπίου.
 3. Για την παραγωγή και την τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας καταναλώνεται τόση ενέργεια που ποτέ στο χρόνο ζωής της δεν θα μπορέσει να αποσβέσει.
 4. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν στην ουσία βιομηχανικές ζώνες και η χωροθέτησή τους δεν θα πρέπει να γίνεται σε παρθένες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ή υδροφόρους ορίζοντες, περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, Natura και γενικά περιοχές που ζουν απ’τον τουρισμό καθώς επιφέρουν ριζική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
 5. Η πτώση των τιμών των ακινήτων που συνοδεύει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αντικατοπτρίζει την αντιλαμβανόμενη επιδείνωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές αυτές. Μία ανεμογεννήτρια ακούγεται σε ακτίνα 800 μέτρων και ένα αιολικό πάρκο ακούγεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση.
 6. Μία ανεμογεννήτρια μπορεί να δώσει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του χωραφιού στο οποίο εγκαθίσταται, αλλά μηδενίζει την αξία πολλών γειτονικών εκτάσεων.
 7. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο διατηρεί τρεις μόλις υπαλλήλους άρα η συμμετοχή τους στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι μηδαμινή. Αντιθέτως υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τις περιοχές εγκατάστασης πλήττουν τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
 8. Οι επεμβάσεις σχεδιάζονται και αποφασίζονται από τεχνοκράτες, με σημείο αναφοράς τα συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, σε αντίθεση με την ισχύουσα εθνική περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία, τις Οδηγίες της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικά τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
 9. Ο χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι 20-25 χρόνια. Όταν ο χρόνος αυτός παρέλθει οι ιστοί και οι άλλες υποδομές αφήνονται στην τύχη τους έχοντας καταστρέψει όμως ριζικά και για πάντα το τοπίο.
 10. Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν και τον κόσμο των ζώων. Τα πουλιά εκδιώκονται από τις περιοχές που αναπαράγονται, κουρνιάζουν και τρέφονται, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος από τις ανεμογεννήτριες για τα σμήνη αποδημητικών πουλιών που διασχίσουν τα νησιά μας. (Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι από επιφυλακτική έως αρνητική για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αιολικά πάρκα στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Τις ανησυχίες τους για τη διατάραξη των κυνηγότοπων έχουν εκφράσει και πολλοί κυνηγετικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, οι οποίοι σημειωτέων έχουν υπάρξει πρωτεργάτες σε διαμαρτυρίες κατά των ανεμογεννητριών).
 11. Η καταστροφή της Πτολεμαΐδας είναι ένα τραγικό γεγονός όμως ταυτόχρονα είναι ένα λάθος του ελληνικού κράτους που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί στα νησιά μας.
 12. Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Γι’αυτό είναι προτιμότερο να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων καθώς σε λίγα χρόνια η ίδια τους η τεχνολογία μπορεί να τα αναιρέσει (έχοντας όμως καταστρέψει ολοκληρωτικά τους τόπους εγκατάστασης).
 13. Θα πρέπει να εξετασθούν και άλλοι τύποι ΑΠΕ λιγότερο επιβλαβείς στο τοπίο και τη φύση όπως οι πλωτές ανεμογεννήτριες, η ενέργεια από γεωθερμία, τα ηλιακά συστήματα κ.α. Και φυσικά η ανάπτυξη και επιδότηση οικιακών συστημάτων μικρής κλίμακας. Πρωτίστως πρέπει να εξεταστεί οι οικολογική και ενεργειακή κατασκευή, και η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Θα ήθελα να προσθέσω πως το σύνολο των μεγάλων οικολογικών οργανώσεων της χώρας έχει ταχθεί κατά του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ. Ενώ αντιδράσεις κατοίκων κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (βλ. Σέριφο, Σκύρο, Νάξο, κ.α.), αλλά και σε όλη την Ευρώπη όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου ζητάνε την άμεση παύση των επιδοτήσεων στα χερσαία αιολικά πάρκα.

Από νομική άποψη ο κ. Μ. Δεκλερής, τέως πρόεδρος του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμος πρόεδρος της ολομέλειας αυτού, σημειώνει: «Η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματά μας, τα βουνά μας, με τις αλπικές ζώνες, τους δρυμούς τους, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο. Οι ανεμογεννήτριες, σχεδιασμένες σε ξένες χώρες, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθ. 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων».

Οι ενεργειακές ανάγκες της Τήνου καλύπτονται μόλις με το 1/50 των ανεμογεννητριών που θέλει να τοποθετήσει η εν λόγω εταιρεία στα βουνά μας. Για να καλύψουμε δε το ποσοστό μας επί του εθνικού στόχου θα αρκούσαν μόλις 2 ανεμογεννήτριες. Ποιος ο λόγος λοιπόν να βιαστούμε να συμμετέχουμε ως νησί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λεκανοπεδίου και της Μύκονου καταστρέφοντας δια πάντως κάποιες περιοχές μας, όταν χωρίς καμία αμφιβολία το ενεργειακό πλάνο της χώρας είναι από ασαφές έως θολό?

Το όραμα ενός νησιού αυτόνομου που παράγει την ενέργεια που καταναλώνει πρέπει να ομολογήσω πως είναι για μένα, όπως νομίζω και για πολλούς από εσάς, δελεαστικό έως άκρως συγκινητικό. Όμως, μετά από αρκετή μελέτη πάνω στο θέμα, έχω διαπιστώσει πως με τα τωρινά δεδομένα είναι μη εφικτό. Προτείνω λοιπόν αυτοσυγκράτηση, σεβασμό σε αυτό που βρήκαμε απ’τους προγόνους μας, προστασία των τελευταίων παρθένων περιοχών του νησιού μας και κυρίως καλή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από όλους. Το τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και καλώ όλους σας να το σκεφτείτε προσεκτικά, ελεύθεροι από τα ψευτοδιλήμματα που μας επιβάλουν οι επενδυτικές εταιρίες.

Προτείνω επίσης, προσεκτική ανάλυση και αυτών ακόμα των οικονομικών συνεπειών. Τα τελευταία χρόνια πολλές αξιόλογες προσπάθειες γίνονται από κατοίκους και τις τοπικές Αρχές της Τήνου για την προώθηση και ανάπτυξη στο νησί ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός και ο πολιτισμικός. Παρ’όλο που έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας, φαίνεται η ανάπτυξη και το μέλλον του νησιού να προσανατολίζονται πως αυτές τις δραστηριότητες, οι οποίες είναι μη εποχικές και υψηλών εισοδημάτων εάν αναπτυχθούν με όραμα, μεράκι και σωστό συντονισμό.

Τα νησιά μας ζουν από τον τουρισμό και έως τώρα θεωρούνταν κοιτίδα του πολιτισμού. Αν κάποιοι θέλουν να τα μετατρέψουν σε γη non grata είναι δικαίωμά τους. Όμως είναι δικαίωμα, αλλά και συνάμα υποχρέωση όλων μας, στη μνήμη των προγόνων μας, η προάσπιση της ιστορίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε καθημερινά.

Οι βουνοκορφές του Αιγαίου είναι πολύτιμες (ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά).

Ιωάννα Παπασταθοπούλου

Αρχ/των μηχανικός ΕΜΠΜΑ στη διαχείριση αρχαιολογικής κληρονομιάς

Επικοινωνία: alalazontatopia@gmail.com και http://alalazontatopia.blogspot.com

Βιβλιογραφία: http://eyploia.aigaionet.gr/ και http://www.diktioaigaiou.gr/

και μετά από αυτό το “ωραίο” κείμενο, δείτε τη συμβαίνει πραγματικά στην Πτολεμαΐδα :

Ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην Πτολεμαίδα προκαλείται από καρκίνο!

Ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην Πτολεμαίδα προκαλείται από καρκίνο! Αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή για χάρη της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου με αίτημα περισσότερες προσλήψεις στη ΔΕΗ με κριτήριο την εντοπιότητα, ανάγκασαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης να ασχοληθούν με το θέμα, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά κυρίως με έμφαση στις παράπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής προόδου.

Έτσι, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικά στοιχεία για το κόστος των εργοστασίων της ΔΕΗ στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαίδας. Τα νούμερα από την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων από τη λειτουργία των σταθμών και των λιγνιτωρυχείων οφείλουν να μας ταρακουνήσουν όλους μας συθέμελα, πολύ περισσότερο από το να ζητάμε την εξαργύρωση των θανάτων με μια θέση εργασίας και ένα μισθό των 800 Ευρώ.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαίδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες ! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16 % περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5 % !

Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο (εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 7.2.2007). Η έρευνα βασίζεται στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα τον προσεχή Ιούλιο σε παγκόσμιο συνέδριο για τη θρόμβωση και την αιμοστασία στη Γενεύη.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι συνέπεια της μακρόχρονης παραμονής των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στον τόπο. Όσο περνούν τα χρόνια, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται και αυτό γιατί η παραμονή των εργοστασίων δρα επιβαρυντικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων» αναφέρεται στην έρευνα.

Στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας λειτουργούν πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, τα οποία καλύπτουν το 70% της ηλεκτροδότησης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF (παγκόσμια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος), ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι η πλέον ρυπογόνα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Σε ολόκληρο τον κόσμο σύντομα θα μαθευτούν τα δυσάρεστα: πως εμείς οι Κοζανίτες, και πολύ περισσότερο οι Πτολεμαιδιώτες, πληρώνουμε πολύ ακριβά την ευμάρεια που μας προσφέρει η τεχνολογία, με την ίδια μας τη ζωή. Αντί να ζητάμε απλά και μόνο διορισμούς και θέσεις εργασίας μέσα στα νεκροταφεία (= ορυχεία), καλά θα κάνουμε να απαιτήσουμε αυστηρότερους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και τοποθέτηση – λειτουργία φίλτρων στα φουγάρα της ΔΕΗ. Πόσο αξίζει μια ζωή; Το βασικό μισθό ενός εργάτη ορυχείου; Ντροπή μας…

Καραλίγκας Αναστάσιος

από την ιστοσελίδα: http://www.kozani.net/showArticle.php?p_id=199

* Ο κ. Καραλίγκας είναι δικηγόρος. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη και είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής. Διδάσκει στη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαίδα.

πηγή : http://oikologos.gr/News2007/0383.html

Advertisements

5 thoughts on “Η “ευημερία” κάποιων σκοτώνει….

 1. αμμοδύτης

  Και τα δύο άρθρα έχουν δίκιο. Όσο θλίβομαι από την Πτολεμαϊδα άλλο τόσο θλίβομαι από την προοπτική αιολικών πάρκων στα νησιά. Και αυτό, φίλε μου, γιατί ένα έγκλημα δεν διορθώνεται από δεύτερο έγκλημα. Το έγκλημα της Πτολεμαϊδας διορθώνεται με επενδύσεις σε καθαρότερη καύση κάρβουνου (καθαρή δεν υπάρχει), σε μείωση κατανάλωσης (που κανείς δεν τολμά ή δεν μπορεί) και σε “εναλλακτική” παραγωγή ρεύματος.

  Ατυχώς, οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ είναι εναλλακτική παραγωγή ρεύματος, γιατί δεν παράγουν ούτε ισχύ βάσης, ούτε ισχύ αιχμής. Παράγουν όταν φυσάει, συνεχίζοντας την ανάγκη για backup από αέριο και πετρέλαιο. Εξ ου και οι μεγάλοι υποστηρικτές των Α/Γ είναι η Καθημερινή, ο Κοπελούζος οι Τέρνες και αυτή η καλή παρέα. Φυσικά, ο κύριος κερδισμένος είναι η κάθε Ζήμενς που σε καιρό ύφεσης ψάχνει για Αφρικές και Σαχάρες να στήσει τα σκουπίδια της. Τώρα βέβαι η Ζήμενς το γυρίζει και διαφημίζει Α/Γ στην …θάλασσα, και καλά κάνει γιατί οι σαβούρες της προϋποθέτουν τσάμπα γη και ηλίθιους ιθαγενείς καταναλωτές.

  Τα φ/β, τουλάχιστον, παράγουν ρεύμα σε ώρα αιχμής και τεχνολογικά δικαιολογούνται από την άποψη της διαχείρισης δικτύου. Βέβαια είναι πολύ ακριβότερα.

  Φίλε Μ.Ψ. εκτιμώ από το προφίλ σου ότι καταλαβαίνεις βέβαια ότι το πρόβλημα είναι ότι το ρεύμα αφ’ ενός δεν αποθηκεύεται, και αφ’ ετέρου οι δύο παράγοντες (α) κόστος γης και (β) κόστος backup capacity αλλοιώνοπυν κατά πολύ την όποια ανάλυση. Ξέρεις επίσης ποια είναι η πραγματική λύση απρόσκοπτης παραγωγής ενέργειας, αλλά ξέρεις γιατί δεν είναι δημοφιλής (γιατί μας αρέσει να το εισάγουμε από Βουλγαρία…)

  Πίσω στο πρόβλημα… Το έγκλημα στην Βουλγαρία δεν λύνεται με έγκλημα στα ελληνικά βουνά ή νησιά με μόνη συνέπεια αυξημένα τέλη υπέρ ΑΠΕ…

  Καλή σου μέρα…

 2. ma8u

  Φίλε αμμοδύτη, θα ήθελα να τονίσω τα εξής ξεπερνώντας το προφανές (καρκίνος και τοπίο δεν ζυγίζονται) : α. η τιμή της κιλοβατώρας είναι ίδια σε εμάς και στην Πτολεμαΐδα όταν το πραγματικό κόστος στα νησιά είναι πολλαπλάσιο λόγο μεταφοράς και ουσιαστικά το ρεύμα που καταναλώνουμε επιδοτείται από το Δημόσιο, β. Ανεμογεννήτριες δεν βάζουν μόνο οι εταιρίες που ανέφερες, μπορούν να διαχειρίζονται από εταιρείες λαϊκής βάσης με τους δήμους και τους πολίτες των νησιών να καρπώνονται τα έσοδα (υπάρχουν πολλά παραδείγματα παγκοσμίως) αυτό γιατί δεν το κοιτάμε ως επενδυτική προοπτική… Δόξα το Θεό χώρο έχουμε στην Τήνο και ανάγκη από λεφτά ως Δήμοι επίσης… Αλλά για να δούμε την υποβάθμιση της αξίας της γης που επικαλείται το άρθρο… Υποβάθμιση για ποιόν? Οι καλλιέργειες δεν επηρεάζονται, οι φυσικοί πόροι (νερό-πετρώματα-αέρας, κλπ) οι κλιματολογικές συνθήκες εν γένει (γιατί και αυτό γίνεται στην Πτολεμαΐδα αλλά δεν αναφέρεται) δεν επηρεάζονται, η κίνηση των οχημάτων, η διακίνηση προϊόντων και η κοινωνική ζωή πάλι δεν επηρεάζεται (μιλάμε πάντα για Ανεμογεννήτριες σε περιοχές μακριά από παραδοσιακούς –το τονίζω- οικισμούς). Η εγκατάστασή μιας ανεμογεννήτριας περιλαμβάνει μια πάκτωση και ένα καλώδιο σύνδεσης. Το πρόβλημα που αναφέρει για τα πουλιά εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια και αντιμετωπίστηκε με μετακίνηση ανεμογεννητριών αλλά και πάλι είναι διαφορετική η κλίμακα όταν μιλάμε για αιολικό πάρκο 100 μονάδων που είχαν εκεί. Ποιον λοιπόν ενοχλεί πραγματικά η Ανεμογεννήτρια? Μήπως μερικούς κτηματομεσίτες, μήπως μερικούς κατασκευαστές, μήπως τους άπληστους που θέλουν να δημιουργήσουν παραθεριστικές κατοικίες (νεκροταφεία κατοικιών τον περισσότερο χρόνο του έτους) εκεί που δεν υπάρχει ψυχή και να κονομήσουν ?

  Αλλά μιας και μας ενδιαφέρει το τοπίο, αυτοί δεν είναι που το υποβαθμίζουν καθημερινά με την ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση την οποία πάλι εμείς πληρώνουμε με την επέκταση δρόμων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ?

  Για να καταλήξω, οι Ανεμογεννήτριες δεν θα κάνουν το νησί μας ενεργειακά αυτόνομο (αν και υπάρχουν λύσεις και για αυτό, αν θες το συζητάμε) ούτε και θα λύσουν όλα τα οικονομικά μας προβλήματα αλλά από την άλλη δεν είναι και τα μηχανήματα του διαβόλου που ήρθαν για να μας βλάψουν. Είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται στο νησί και ανήκει σε όλους μας.

 3. αμμοδύτης

  δεν το συζητώ, η υγεία ανθρώπων προέχει του όποιου τοπίου, ωστόσο κάθε εγκατεστημένο kW αιολικής, είναι οικονομική επιβάρρυνση και στην τσέπη μας σαν καταναλωτές (το ρεύμα από ΑΠΕ, εκτός από επιδοτούμενο από φορολογούμενους εν γένει είναι και από μόνο του ακριβότερο — δες τα τέλη υπέρ ΑΠΕ στον λογαριασμό ΔΕΗ σου) χωρίς περιβαλλοντική ελάφρυνση. Απλά μεταφέρεις την ρύπανση από το ένα μέρος στο άλλο, όπως π.χ. με τα τρόλεϋ… Το CO2 που υποτίθεται γλυτώνεις από την λειτουργία της Α/Γ το υπερ υπερ καλύπτεις από το CO2 που εκλύεται από την κατασκευή και εγκατάσταση…

  Το πρόβλημα είναι ωστόσο βασικά οικονομικό. Οι ΑΠΕ δεν θα υπήρχαν χωρίς επιδότηση για Α/Γ π.χ. στην Τηνο την πληρώνουμε λίγο εμείς και αρκετά οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί, για να δουλεύει το εργοστάσιο που τις φτιάχνει, εμείς γιατί μας πιέζουν οι Γερμανοί. Η παραδοχή για λειτουργία Α/Γ στην Τήνο είναι ότι η γη είναι τσάμπα ή φτηνή.

  Ωραία η Α/Γ στην Αγία Μαρίνα. Πόσο κάνει σήμερα το χωράφι; Πόσο θα έκανε αν δεν έιχε την A/Γ. Απλη αριθμητική. Όσο για τα έσοδα του Δήμου. Δίκιο έχεις. Ωστόσο ο όποιος Δημος μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του με πολλους τρόπους. Η βαριά βιομηχανία στις Κυκλάδες είναι ο τουρισμός, είτε είναι παραθεριστικός, είτε προσκυνηματικός, είτε περιπατητικός. Και σίγουρα θα βρεις τουρίστες που τους αρέσουν αισθητικά οι Α/Γ, η πλειοψηφία προτιμά άλλα. Γούστα.

  Και σκέψου φίλε μπου κάτι άλλο. Τα φ/β, τουλάχιστον ταιριάζουν με την ζήτηση αιχμής, χωρίς να καταστρέφουν στρεματα εκτάσεων και έχουν καλύτερη απόδοση…

 4. katselino

  Επειδή όπως λέει και ο σοφός λαός δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα και επειδή είμαι από την Πτολεμαϊδα έχω να πω τα παρακάτω. Βάζω σαν εικόνα στο μυαλό μου τα εργοστάσια και τα ορυχεία της περιοχής μου και δίπλα τους κάποια από τα αιολικά πάρκα που έχω δει σε διάφορα νησιά μας. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτω ξερός από τα γέλια όταν ακούω για συγκρίσεις φουγάρων, εκσκαφέων και ταινιόδρομων με ανεμογεννήτριες. Υπάρχει λέει οπτική όχληση, ίσως και ακουστική και πολύ πιθανό να θίγεται και ο παραδοσιακός χαρακτήρας ενός νησιού όπως η Τήνος. Οι κάτοικοι μπορούν να επιλέξουν γιατί έχουμε δημοκρατία αλλά και η επιλογή καθορίζει την δημοκρατικότητα των κατοίκων.

  Για παράδειγμα ας πούμε ότι 9 στα 10 νησιά με πλούσιο αιολικό δυναμικό αρνούνται τα αιολικά για οποιοδήποτε λόγο (πονάνε τα αυτάκια μου, ενοχλείται το γούστο μου, έτσι θέλω κτλ), πόσο δημοκρατική είναι αυτή η επιλογή όταν άλλες περιοχές επωμίζονται το κόστος της ηλεκτροδότησης της χώρας. Από που νομίζεις ότι ανάβει η λάμπα σου φίλε απο τήν Τήνο, την Αθήνα, τη Λάρισα…? Ήδη έχει δρομολογηθεί το σταδιακό κλείσιμο 5 μονάδων στην περιοχή της Πτολεμαϊδας και προβλέπεται η αντικατάσταση τους με 2 αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Αυτο το ξέρουν και οι πατεράδες των φίλων και γνωστών μου που είναι γύρω στα 60 και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που πατάνε τα 80 σε λίγο. Οχι όχι δεν έχουμε φαντάσματα ζούνε μια χαρά οι άνθρωποι αλλά είναι λογικό να μπερδεύεται κανείς με τις μελέτες πανεπιστημόνων και λαμπρών μυαλών από τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας μας, που ξέρουμε πως δουλεύουν τόσα χρόνια και σε τι επίπεδο βρίσκεται η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Άλλο θέμα όμως οι πανεπιστημιακοί.

  Στην Ελλάδα του σήμερα είναι λογικό ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του. Μάλλον αυτό πρέπει να κάνουμε και στην Πτολεμαίδα και να κατεβάσουμε τους διακόπτες για να δω πως θα γράφετε και θα σχολιάζετε στα Βlogs. Έχετε μάθει να θεωρείτε κάποια πράγματα αυτονόητα και αρνείστε να κάνετε και την παραμικρή υποχώρηση, όχι θυσία γιατί για αιολικά μιλάμε όχι για πιάτσα στη συγγρού. Πρέπει να συνεισφέρουν όλοι γενικότερα όχι μόνο στο θέμα της ενέργειας. 11 εκατ. είμαστε αν δεν αλληλοβοηθηθούμε το χάσαμε το ματσάκι. Εμένα προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο η εμπορική εκμετάλευση της πίστης αλλά και αυτό είναι άλλο θέμα.

  Η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένα τρένο που κάνει ένα ταξίδι στους αιώνες και όλοι μα όλοι έχουν την ευκαιρία να ανέβουν. Πολλοί την εκμεταλλέυονται και άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα στη στάση. Το τρένο αυτό όμως πάει μόνο μπροστά

  Υ.Γ. 1 Οι υπάλληλοι ΔΕΗ πληρώνουν μειωμένο ρεύμα, ενώ ο μπακάλης που μένει διπλά μας στην Πτολεμαϊδα πληρώνει όσο και ο κάτοικος Λάρισας.

  Υ.Γ. 2 Η ΔΕΗ πληρώνει τον λεγόμενο τοπικό πόρο ανάπτυξης στους Δήμους της περιοχής ως αντάλλαγμα για τον βιασμό της περιοχής.

  Υ.Γ. 3 Ακόμα γελάω με την παραπάνω σύγκριση.

 5. venthesikymi

  εγώ λοιπόν λέω να συγκρίνουμε τους καρκινοπαθείς από τα φυτοφάρμακα ή το τάλκ με τους καρκινοπαθείς του τσιγάρου να δούμε αν υποφέρουν λιγότερο ή περισσότερο από τους καρκινοπαθείς της Πτολεμαϊδας. Να βάλουμε ανεμογεννήτριες στην Πτολεμαϊδα, να μειωθεί ο καρκίνος εκεί. Άσε που θα κάνουμε και οικονομία στο χαλκό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s