Oμότιμη παραγωγή και διανομή ενέργειας

Standard
πηγή : re-public (Αφιέρωμα)
Άρθρα και συνεντεύξεις που περιγράφουν το πλαίσιο αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών παραγωγής και διανομής ενέργειας. Οι απαραίτητες υποδομές, η ελληνική περίπτωση, υποθέσεις για το μέλλον, και ανάλυση της αναδυόμενης πολιτικής οικονομίας της ομότιμης παραγωγής ενέργειας καθώς και η απαραίτητη τεκμηρίωση – βιβλιογραφία. Ένα πραγματικά διαφωτιστικό αφιέρωμα.
Ομότιμη ενέργεια και δίκτυα πληροφορίας [José Morales Barroso] : Εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, γίνονται απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, λέει ο José Morales Barroso. Στην κοινωνία μας, η μόνη πραγματική δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι να υποκατασταθούν κυριολεκτικά οι ‘Λεωφόροι της Ασφάλτου’ από ‘Λεωφόρους της Πληροφορίας’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην ανάπτυξη και την κατανάλωση δεν θα είναι βιώσιμο, ακόμη κι αν ανακαλυφθούν πηγές ελεύθερης και ανεξάντλητης ενέργειας. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ομότιμη ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα για την Ελλάδα [Ανδριανός Τέσας] : Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταδεικνύουν μια τάση διαφοροποίησης μετά από μια περίοδο μονοπωλιακής σταθερότητας και σταδιακής επέκτασης του ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την επικράτεια που κράτησε μισό, περίπου, αιώνα. Το αίτημα για «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η ομότιμη ενέργεια, παρουσιάζουν πολύ ελκυστικές προοπτικές, ωστόσο δεν απουσιάζουν και οι πολύπλευρες προκλήσεις. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Αναδυόμενες τάσεις στην παραγωγή, διανομή και χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας [Μιχάλης Ψαλλίδας] : Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία σχετικά με την επιλογή του εναλλασσόμενου ρεύματος, έναντι του συνεχούς, καθώς αυτή σχετίζεται άμεσα με το σημερινό μοντέλο κεντρικοποιημένης παραγωγής, έναντι του μοντέλου της διεσπαρμένης παραγωγής. Η επικράτηση του εναλλασσόμενου ρεύματος έναντι του συνεχούς ακολούθησε μετά από σφοδρή αντιδικία και ανταγωνισμού μεταξύ δύο σημαντικών παραγόντων της οικονομικής και τεχνολογικής ζωής στις ΗΠΑ, του Thomas Alva Edison και του βιομήχανου George Westinghouse από το Pittsburgh. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Η επείγουσα ανάγκη των ομότιμων κοινοτήτων για μια ομαλή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [Στέλιος Σταυρουλάκης] : Η βιωσιμότητα της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας κυρίως με την οικονομική βοήθεια του κράτους, πρόσφατα, ανέτρεψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τις υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με τις δαπάνες και την αυτάρκεια τους. Ωστόσο, η μετάβαση πραγματοποιείται σε συνθήκες υψηλών ποσοστών ανεργίας και οι δαπανηρές και πιθανώς δύσκολες στη συντήρηση μεγάλες εγκαταστάσεις που κληρονομήθηκαν από τη νοοτροπία υποδομών εργοστασίων μεγάλου μεγέθους θέτουν επιπρόσθετες προκλήσεις. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Η μικροενέργεια και η επερχόμενη ενεργειακή επανάσταση [Vijay Vaitheeswaran] : Η μετάβαση από μία ενεργειακή βιομηχανία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς το μοντέλο της ‘έξυπνη μικροενέργεια’, ένα νέο παράδειγμα που έχει να κάνει με ένα έξυπνο δίκτυο που ενσωματώνει αποκεντρωμένες και κεντρικές εγκαταστάσεις ενέργειας με εύρωστες μεθόδους. Εξηγεί πώς η επερχόμενη αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος θα οδηγήσει απαραίτητα και στον εκδημοκρατισμό των υποδομών, μακριά από μονοπωλιακά συμφέροντα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Θέτοντας το ευρύτερο πλαίσιο για τις ομότιμες υποδομές : Τα μακρά κύματα και το νέο κοινωνικό συμβόλαιο [Michel Bauwens με τη συμβολή των Franz Nahrada και Gleb Tyurin] : Η νέα οικονομία θα είναι μια οικονομία ανανεώσιμων πόρων, γι’ αυτό και η πρόσβαση στη γη και το έδαφος θα γίνει ξανά μια από τις κυριότερες πηγές αφθονίας εάν συνδυαστεί με πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, υποστηρίζει ο Michel Bauwens. Οι χώρες με μεγάλη έκθεση στην ηλιακή εισροή και μεγάλες ρεζέρβες γης και βιομάζας θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή θέση σε αυτή τη μετάβαση. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s